Siirry suoraan sisältöön

Liikenteen ilmastopolitiikan muutos tekee leasing-sähköpyörästä houkuttelevan työsuhde-edun

Liikenne- ja viestintäministeriö on julkaissut Liikenteen ilmastopolitiikan työryhmän raportin toimenpiteistä, joilla Suomessa päästäisiin hiilettömään liikenteeseen vuonna 2045.

Samalla kun autoilua rajoitetaan ja tehdään kalliimmaksi erityisesti kaupunkien keskustoissa, eikä joukkoliikenne pysty täysin vastaamaan kasvavaan kysyntään, nousee takavasemmalta aivan uudenlainen valttikortti ratkaisemaan työmatkalaisten (ja muidenkin) tarvetta siirtyä kodista työpaikalle säännöllisesti tai epäsäännöllisesti.

Tuo valttikortti on sähköpyörä. Ja vielä hieman tarkennettuna: sähköpyörä leasing-sopimuksella.

Mitä esimerkiksi perheen toisen auton korvaaminen sähköpyörällä voisi merkitä? Mietitäänpä.

Perhe Volttinen

Volttisen perheen vanhemmat haluaisivat säästää ajoneuvojen polttoaine- sekä vakuutus- ja huoltokuluissa, jotta perheelle jäisi enemmän rahaa säästöön yhteisiin harrastuksiin ja lomamatkoihin. Myös sähköauto houkuttaisi vihreiden arvojen takia ja malliksi omille lapsille. Sähköautot ovat kuitenkin vielä kohtuullisen kalliita, eikä varsinkaan kahta sellaista olisi mahdollista hankkia.

Isän työpaikka on kohtuullisen lähellä kotia, mutta ajomatkaan tärväytyy ruuhkissa helposti kolme varttia suuntaansa. Äiti on enemmän kotona ja hoitaa lasten koulu- ja tarhakuljetukset.

Isän työnantaja on edistyksellisesti toimiva suunnannäyttäjä, joka haluaa kannustaa työntekijöitään uuden teknologian hyödyntämiseen ja terveellisiin elintapoihin. Kärkihankkeena on sähköisten työsuhdepyörien tarjoaminen työsuhde-etuna. Verotusmalli ei vielä täysin suosi tätä luontaisetua kuten esimerkiksi Norjassa, mutta hallituksen uuden ilmastopoliittisen linjauksen myötä näin varmasti tapahtuu lähitulevaisuudessa.

Viimeinen niitti on WHO:n raportti, jonka mukaan ilmansaasteisiin kuolee vuosittain yli 600 000 lasta.

“Nyt riitti, me kyllä keksimme keinon tehdä oman osamme!”, vanhemmat päättävät.

Sähköinen päätös

Äiti ehdottaa että perhe hankkiutuu eroon saastuttavista fossiilisia polttoaineita käyttävistä autoista ja hankkii tilalle yhden sähköauton, jolla on kätevä käydä kaupassa sekä kuljettaa lapsia kouluun ja harrastuksiin. Isä taas tarttuu työnantajansa tarjoamaan porkkanaan, ja ottaa käyttöönsä työsuhdesähköpyörän, jonka työnantaja on liisannut täydellä huoltosopimuksella. “Hyvästi ruuhkat ja parkkipaikan etsintä!” . Ja uusi sähköautokin on upea juttu, sekä ilmaston kannalta että onhan sitä kiva esitellä naapureillekin…

“Mukava olla suunnannäyttäjä näin tärkeässä asiassa”, vanhemmat miettivät.

Syksy menee mahtavasti sähköpyöräillessä töihin – aamuisin voi ajella kevyesti sähkömoottorin isommalla avustuksella, ja työpäivän jälkeen tiputtaa konetehot pienemmälle ja laittaa lihakset kunnolla töihin. Pyöräreitit ovat upeita ja rauhallisia ja isä huomaa stressin vähentyneen huomattavasti mikä on lisännyt hänen luovuuttaan ja iloisuuttaan töissä ja kotona.

Perheen äiti ja lapset ovat myös onnellisia: sähköauto on upea kulkupeli, se ei haise pahalle ja liikkuu sulavasti ja hiljaisesti. Kaverit ja heidän äitinsä ovat myös kyselleet kovasti autosta. “Mukava olla suunnannäyttäjä näin tärkeässä asiassa”, vanhemmat miettivät.

Talvipakkaset ja ne kurjat loskakelit

Isää mietitytti eniten talven sujuminen sähköpyörällä. Kaikki meni kuitenkin loistavasti. Akun toimintamatka luonnollisesti lyhenee aavistuksen kovilla pakkasilla, mutta silloin tekee muutenkin mieli polkea hieman enemmän jotta saa lämpöä. Kaikkein kurjimmilla keleillä oli taas mahdollisuus hypätä julkisiin tai vaikka taksiin, niin reilusti pyörä oli tuonut säästöjä. Julkisillakin liikkuminen tuntui mukavalta seikkailulta, kun sitä ei tarvinnut joka päivä tehdä.

Tulevaisuus on sähköinen

Vuosien vieriessä Volttiset hyötyivät päätöksestään yhä enemmän. Huimasti nousevat fossiilisten polttoaineiden hinnat, tiemaksut, harvenevat ja maksullisiksi muuttuvat parkkipaikat, täysin autottomat keskustat — yhä useampi naapuri, ystävä ja työkaveri seurasi Volttisten esimerkkiä. Perheellä oli jäänyt enemmän rahaa säästöön kuin aiemmin, ja sitä voitiin käyttää yhteisiin mukaviin asioihin ja toistenkin auttamiseen.

Sähköpyörä oli huoleton ja kätevä menopeli. Leasing-sopimus takasi että pyörän sai vaihtaa uudempaan malliin säännöllisesti, ja mahdolliset huoltotarpeet hoidettiin aina automaattisesti leasing-yrityksen toimesta – jolta sai lisäpalveluna jopa säännölliset renkaanvaihdot keväisin ja syksyisin.

Lue lisää sähköpyöräleasingista ja tilaa sähköpolkupyörän koeajopäivä yrityksellenne.

Pyörät loppu toistaiseksi

Hei, pyörät ovat loppuneet toistaiseksi. Pyydämme teitä olemaan yhteydessä lomakkeella tai sähköpostitse, niin ilmoitamme heti kun pyöriä on saatavilla.